Publicat

31

iulie

2017

21:38

3421

vizualizări

Bin Salman - singur acasă

Regele Salman al Arabiei Saudite se află, din 24 iulie, într-o vacanţă de o lună la Tanger.

Bin Salman - singur acasă

Regele Salman al Arabiei Saudite se află, din 24 iulie, într-o vacanţă de o lună la Tanger.

Nu pe Coasta Soarelui, la Marbella, nu pe Coasta de Azur unde are impresionante proprietăţi, ci pe coasta Maghrebului, la Tanger. Acolo se simţit mereu bine – e un fel de a spune, fiindcă regele Salman bin Abdulaziz Al Saud e tot mai şubred, ros de cea mai parşivă dintre boli, Alzheimer.

Marocul îi e a doua casă. Regimul de la Rabat n-ar fi supravieţuit economic fără ajutor saudit, iar regele Muhammed al IV - care duminică a sărbătorit 18 ani de domnie - s-a întrecut mereu în a-şi arăta recunoştinţa.

Vacanţa monarhului saudit în prospăt renovatul său palat din Tanger pare mai austeră decât în ultimii ani: doar vreo 900 de camere rezervate suitei în cele mai luxoase hoteluri, doar vreo 400 de limuzine la dispoziţie şi numai un avion de servitori sosit cu o săptămână înainte ca să pregătească şederea.

Prinţul moştenitor, Muhammad bin Salman, a rămas singur acasă , “pentru a gestiona afacerile statului şi a apăra interesele poporului”, cum se arată în comunicatul oficial.

Bin Salman ocupă, de facto, funcţia de prim ministru (care în Arabia Saudită revine regelui), e viceprim-ministru şi ministru al Apărării. El a declanşat războiul cu Yemenul şi criza cu Qatarul. El, în mai, aşteptând vizita preşedintelui Trump, i-a ameninţat pe iranieni cum n-a mai făcut-o nici un membru al Casei Saud înaintea lui. Atunci, la începutul lui mai, omologul său iranian, ministrul Apărării Hussein Dehghan, i-a răspuns în arabă, pe acelaşi  ton: „Dacă saudiţii vor întreprinde ceva nesăbuit, nu vom lăsa nimic neatins, cu excepţia Meccăi şi a Medinei”.

... De câte ori trebuie să vorbesc despre necoptul fiu al regelui Salman, văd caligrafiat pe aer proverbul „când Allah vrea să distrugă o furnică, face să-i crească aripi”.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info