Publicat

19

iulie

2017

17:28

1020

vizualizări

Grupul de la Vişegrad – avocatul politicii lui Netanyahu la UE?

Multele probleme pe care le are acasă (inclusiv câteva dosare aflate în cercetare, care îl privesc direct) par să-i fi scăzut premierului Netanyahu proverbiala atenţie distributivă.

Grupul de la Vişegrad – avocatul politicii lui Netanyahu la UE?

Multele probleme pe care le are acasă (inclusiv câteva dosare aflate în cercetare, care îl privesc direct) par să-i fi scăzut premierului Netanyahu proverbiala atenţie distributivă.

Vizita de trei zile la Budapesta şi alăturarea strânsă de premierul Viktor Orban, admiratorul lui Horthy, nu-i poate entuziasma pe evreii din diaspora (cei din Ungaria sunt a treia comunitate ca mărime din Europa, după Marea Britanie şi Franţa), dar e de natură să îngrijoreze şi Opoziţia din ţară.

În ce-l priveşte, iliberalul Orban are doar de câştigat de pe urma vizitei lui Netanyahu, iar ceilalţi membri ai Grupului de la Vişegrad, cu care prim ministrul israelian s-a întânit – premierii Poloniei, Cehiei şi Slovaciei – la fel.  După multă multă vreme, Viktor Orban se va putea lăuda că s-a văzut şi cu altcineva decât cu preşedintele Rusiei, cu al Egiptului sau cu dictatori obscuri de prin Asia.

Pentru cei patru lideri ai Grupului de la Vişegrad, care sunt ferm convinşi (la fel ca Liviu Dragnea) că drumul spre Washington trece pe la Ierusalim, Netanyahu este un pas către favoritul lor, Donald J. Trump. (Obama îi ţinuse multă vreme la distanţă).

La rândul său, premierul Netanyahu pare să ia în serios promisiunea că Grupul de la Vişegrad îi va folosi ca avocat la Uniunea Europeană. De multă vreme, birocraţii de la Bruxelles au o atitudine intransigentă în forurile internaţionale în ce priveşte construcţiile ilegale în teritoriile palestinene şi o idee clară despre condiţiile păcii: două state, cu capitale rezultate din împărţirea Ierusalimului. Soluţie identică aceleia expuse de preşedintele Macron, în ciuda caldei primiri pe care i-a făcut-o zilele trecute înaltului său oaspete din Israel.

Cum va putea Grupul de la Vişegrad, aflat în relaţii mereu încordate cu liderii UE, să le schimbe opiniile? Foarte greu, dacă nu imposibil de înţeles. Cu atât mai mult cu cât sintagma vehiculată la întâlnirea cu Netanyahu – “ţări patriotice” nu va fi, evident, pe placul Bruxellesului.        

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info