Publicat

6

octombrie

2017

14:23

5503

vizualizări

Decizie finală în cazul lui Cristian Pomohaci. Fostul preot exclus DEFINITIV din Biserică

Fostul preot Cristian Pomohaci a fost destituit din Biserică, potrivit deciziei definitive a Consistoriului Mitropolitan, emisă vineri. Joi, acesta a mers la Mitropolia Ardealului, acolo unde s-a judecat apelul formulat împotriva excluderii sale.

Decizie finală în cazul lui Cristian Pomohaci. Fostul preot exclus DEFINITIV din Biserică

Fostul preot Cristian Pomohaci a fost destituit din Biserică, potrivit deciziei definitive a Consistoriului Mitropolitan, emisă vineri. Joi, acesta a mers la Mitropolia Ardealului, acolo unde s-a judecat apelul formulat împotriva excluderii sale.

Fostul preot Cristian Pomohaci a pierdut dreptul se a săvârşi lucrări sfinte, de a purta ţinuta clericală şi de a se împărtăşi în altar, se arată în decizia Consistoriului Mitropolitan, emisă vineri. Hotărârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă şi irevocabilă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a aprobat hotărârea Consistoriului Mitropolitan, care a decis destituirea din slujba clericală a lui Cristian Pomohaci.

„Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancţiunea: <Depunerea (destituirea) din slujba clericală> (pierderea dreptului de a săvârşi lucrări sfinte, de a purta ţinuta clericală şi de a se împărtăşi în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfăşura activităţi social-filantropice, culturale, educaţionale sau de a fi cântăreţ, după caz; activitatea şi conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh”, au decis preoţii.

Totodată, s-a constatat că „sarcina preoţiei” este greu de purtat de Pomohaci.

„Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoţiei, cu toate exigenţele ei morale, dogmatice şi canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericeşti de drept divin şi a-şi putea soluţiona problemele juridice din instanţele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoţiei, trecându-l în rândul teologilor laici”, se arată în comunicatul Mitropoliei Ardealului.

Fostul preot Cristian Pomohaci, acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale, a fost caterisit în şedinţa Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, iar joi, la Sibiu, Pomohaci a încercat să îi convingă pe preoţii din Consistoriul Mitropolitan că este nevionovat.

Întrebat, la intrarea în birourile Mitropoliei Ardealului dacă se simte vinovat, Pomohaci a spus doar „Doamne ajută”, refuzând să facă declaraţii. Cristian Pomohaci a fost aşteptat de mai mulţi credincioşi care i-au transmis că îl susţin.

În urmă cu două săptămâni, Cristian Pomohaci a venit la aceeaşi instanţă de judecată preoţească, însă în 19 septembrie a cerut timp pentru studierea dosarului. În funcţie de hotărârea care va fi adoptată în acest caz de Consistoriul Mitropolitan, Cristian Pomohaci poate face recurs, la Consistoriul Superior Bisericesc.

În luna august, Pomohaci a contestat la Mitropolia Ardealului excluderea sa din preoţie. Inspectorul eparhial al Mitropoliei Ardealului, Corneliu Voinea, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că Pomohaci a făcut apel la decizia luată de Consistoriul Eparhial Alba Iulia, care l-a exclus din preoţie în 28 iulie.

„Contestaţia lui Cristian Pomohaci s-a încadrat în termenul de 15 zile”, a spus Corneliu Voinea.

Tot scandalul a început după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio în care preotul Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreţine relaţii sexuale cu el. Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci, îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, „ceva special”, amintindu-i cum s-au întâlnit.

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a deschis atunci o anchetă în cazul Pomohaci, fostul preot fiind acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, după ce o presupusă convorbire între ei, care conţine propuneri indecente, a apărut pe internet.

În înregistrarea convorbirii, un bărbat care se presupune a fi preotul Cristian Pomohaci îi propune unui adolescent să-i arate organul sexual, pe care îl numeşte „ciocan”, şi îi promite că va fi plătit dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

De asemenea, potrivit înregistrării, preotul Pomohaci îi spune adolescentului că este „fain”, amintindu-i că l-a rugat să-i facă cunoştinţă cu „unul”.

Totodată, preotul i-ar fi spus tânărului că ar putea să „aibă bărbaţi”, dar nu îi trebuie, iar între ei doi a fost „ceva special”. „Ţi-am mai spus o dată şi ai crezut că spun nebunie”, ar fi spus Pomohaci.

Preotul îi aminteşte cum s-au întâlnit şi i-ar fi spus că „a murit” când l-a văzut şi s-ar fi gândit că dacă nu face cunoştinţă „cu băiatul acesta” nu este „bun de nimic”.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info