Publicat

7

august

2019

15:33

1494

vizualizări

Teodorovici: O reducere cu 20% a personalului din administraţie ar eficientiza sistemul public

O reducere cu cel puţin 20% a personalului din administraţie ar eficientiza sistemul public, a declarat miercuri, la DC News, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care nu a estimat, totuşi, vreun procent de reducere a bugetarilor în următoarele 12 luni.

Teodorovici: O reducere cu 20% a personalului din administraţie ar eficientiza sistemul public

O reducere cu cel puţin 20% a personalului din administraţie ar eficientiza sistemul public, a declarat miercuri, la DC News, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care nu a estimat, totuşi, vreun procent de reducere a bugetarilor în următoarele 12 luni.

Ministrul spune că pentru o astfel de măsură ar trebui un pact politic, cu elemente clar stabilite, care să prevadă că România nu poate depăşi un anume număr de personal administrativ, sau alocarea unui anumit procent din PIB, indiferent de partidul sau partidele care se află la guvernare. „Dar nu se doreşte acest lucru”, a spus ministrul.

În instituţiile şi autorităţile publice erau angajaţi în aprilie 2019 1,234 milioane persoane, din care 795.000 în administraţia publică centrală, din care 597.000 de persoane în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi, pentru dezbaterea publică, proiectul de ordonanţă prin care se reduce numărul de posturi din aparatul de stat, prin diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat şi asimilaţilor acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, precum şi cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat.

Totodată, se propune completarea unor prevederi din Codul administrativ, referitor la eliberarea din funcţie a persoanelor din cadrul cabinetului demnitarului, respectiv ca urmare a acordului părţilor şi a desfiinţării postului ocupat de salariat. De asemenea se propune ca ministerele şi Secretariatul General al Guvernului să supună Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat şi de funcţii asimilate funcţiilor de secretar de stat şi subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%.

Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe a Guvernului se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată. După data intrării în vigoare a ordonanţei, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: ”unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat.

Prin excepţie, se pot organiza concursuri sau examene pentru: ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal didactic de predare; ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal medico-sanitar; posturile vacante necesare încadrării, în condiţiile legii, a promoţiei de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de poliţie, maiştri militari, funcţionari publici cu statut special din anul 2019; posturile vacante necesare încadrării promoţiei 2019 a Institutului Naţional al Magistraturii.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info