Publicat

19

noiembrie

2018

19:16

466

vizualizări

Un artist celebru stârneşte din nou CONTROVERSE cu sculpturi uriaşe în formă DE UTER. Măsura luată de oficiali pentru a atenua INDIGNAREA publicului

Artistul britanic Damien Hirst a stârnit din nou controverse după ce 14 sculpturi din bronz uriaşe ale sale, care prezintă grafic drumul de la concepţie la naştere, au fost dezvelite în faţa Spitalului Sidra din Doha, Qatar.

Un artist celebru stârneşte din nou CONTROVERSE cu sculpturi uriaşe în formă DE UTER. Măsura luată de oficiali pentru a atenua INDIGNAREA publicului

Artistul britanic Damien Hirst a stârnit din nou controverse după ce 14 sculpturi din bronz uriaşe ale sale, care prezintă grafic drumul de la concepţie la naştere, au fost dezvelite în faţa Spitalului Sidra din Doha, Qatar.

Instalaţia în aer liber, aflată în faţa spitalului Sidra, este piesa de rezistenţă a Colecţiei de artă modernă care a fost inaugurată săptămâna aceasta la Doha, informează The Guardian.

Seria de sculpturi create de Hirst, intitulată "The Miraculous Journey", arată un fetus pe parcursul dezvoltării sale în uter. Colecţia culminează cu o sculptură cu o înălţime de 14 metri reprezentând un nou-născut.

Iniţial, sculpturile au fost dezvelite în octombrie 2013, dar ulterior s-a decis acoperirea lor, după ce a stârnit indignarea publicului.

Într-un efort de a atenua sentimentele publicului, oficialităţile au adus un tânăr care a citit un pasaj din Coran referitor la formarea vieţii.

Layla Ibrahim Bacha, specialist în artă, de la Qatar Foundation, instituţia care deţine majoritatea operelor de artă, a spus că este bine că acestea stârnesc controverse şi că sculpturile prezintă chiar misiunea spitalului, dedicat îngrijirii femeilor şi copiilor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Congratulations to Sidra Medical Center in Doha for their opening and unveiling of "The Miraculous Journey", a 14 stations installation by Damien Hirst following the growth of a baby in the womb. Sidra Medical is the first hospital dedicated to women and children in this area. The sculptures were commissioned in 2013 but kept unveiled until the opening of the hospital. Thank you @bojanmijeime for the beautiful shot ! #sculpture #publicart #installation #damienhirst #contemporaryart #qatar #doha #sidra #sidramedical #baby #fetus #uterus #justthebeginning #stationsofthebirth #themiraculousjourney #babygrowth #womenhospital #commission #bronze #monumental #damienhirst #unveiling #the1858grandtour

A post shared by 1858 Ltd Art Advisory (@the1858grandtour) on

Nov 19, 2018 at 3:27am PST

Damien Hirst, cel mai bogat artist britanic în viaţă, este unul dintre membrii fondatori ai mişcării Young British Artists (YBA) din care mai fac parte alţi artişti contemporani celebri, precum Tracey Emin, Sarah Lucas şi Mark Wallinger.

Mulţi dintre membrii YBA au fost studenţi la Goldsmiths College din Londra la sfârşitul anilor '80. Prima expoziţie majoră a lui Damien Hirst, organizată într-un depozit, a atras numeroşi colecţionari de artă influenţi, inclusiv Charles Saatchi, care a devenit ulterior unul dintre cei mai mari susţinători ai săi.

Operele lui Damien Hirst - printre care se află tablouri cu puncte colorate, oi şi un rechin conservat în formaldehidă - au avut adeoseori însuşirea de a-i şoca pe privitori.

Damien Hirst stârneşte controverse cu sculpturi uriaşe în formă de uter

În 2008, o licitaţie dedicată operelor sale, organizată pe durata a două zile, a obţinut încasări record de 111 milioane de lire sterline (134,7 milioane euro).

Damien Hirst a câştigat prestigiosul Turner Prize în 1995, iar, în 2012, o retrospectivă a operelor sale organizată la muzeul Tate Modern a devenit evenimentul de profil cu cel mai mare număr de vizitatori pentru un artist solo din istoria acestei instituţii britanice.

Foto: Hepta/ Captură

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info