Publicat

18

septembrie

2019

15:47

1927

vizualizări

CCR a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie: Iohannis este obligat să revoce miniştrii demişi şi să numească interimarii. Prima reacţie a Vioricăi Dăncilă / Preşedintele: Voi lua o decizie după apariţia motivării Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie. CCR arată că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

CCR a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie: Iohannis este obligat să revoce miniştrii demişi şi să numească interimarii. Prima reacţie a Vioricăi Dăncilă / Preşedintele: Voi lua o decizie după apariţia motivării Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie. CCR arată că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

„Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul dispoziţiilor art.146 lit.e) din Constituţie şi ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum şi ale art.34, art.35 şi art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre primul-ministru, pe de o parte şi Preşedintele României, pe de altă parte, cerere formulată de primul-ministru”, a transmis CCR într-un comunicat de presă.

Astfel CCR a decis cu majoritate de voturi că există „un conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniştri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, precum şi de refuzul tacit al Preşedintelui României de a numi miniştri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituţia României, republicată”.

Magistraţii CCR au decis că „Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019”.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

De asemenea, „Klaus Iohannis urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcţia de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019”, arată comunicatul Curţii.

Judecătorii Curţii au constatat, cu unanimitate de voturi, că „nu există conflict juridic de natură constituţională între prim-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui de a numi miniştrii titulari propuşi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 şi nr.5/5325 din 26 august 2019”, mai arată sursa citată.

Asta înseamnă că nu există un conflict de natură juridică cu privire la propunerea ca ministru plin a Danei Gîrbovan la Justiţie, a lui Mihai Fifor la MAI, a senatorului Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, a Ana Birchall ca vicepremier pentru parteneriate şi Iulian Iancu ca vicepremier pe probleme economice, propuneri trimise pe 26 august de premier la Cotroceni.

Klaus Iohannis anunţă că va lua o decizie după apariţia motivării CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va lua o decizie cu privire la revocarea şi numirea miniştrilor după ce va fi publicată motivarea hotărârii CCR de miercuri. Şeful statului a îndemnat-o din nou pe Viorica Dăncilă să meargă în Parlament pentru a cere votul de încredere al Guvernului.
 
„Celelalte chestiuni legate de numirile şi revocările miniştrilor sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei premier de a se prezentat în faţa Parlamentului pentru a primi un vot de încredere. Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a deciziei CCR le voi lua după publicarea şi analiza motivării deciziei care va fi probabil publicată în perioadă imediat următoare. Dar dacă doamna premeir Dăncilă doreşte să se pună capăt acestei crize guvernamentale soluţia e simplă. Doamna premier poftiţi în faţa parlamentului pentru votul de validare”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută miercuri la Cotroceni.

Klaus Iohannis: Decizia CCR nu schimbă cu nimic situaţia în care Guvernul se află de 3 săptămâni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că decizia Curţii Constituţionale nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află Guvernul de peste 3 saptămâni, precizând că premierul este obligat de Constituţie să meargă în faţa Parlamentului să ceară un vot de încredere.

„Curtea Constituţională a luat azi în discuţie actuala situaţie politică. Prima observaţie pe care aş face-o. Decizia de azi a Curţii Constituţionale nu schimbă cu nimic situaţia poltică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeaşi compoziţie prin plecarea ALDE de la guvernare şi premierul e obligat să meargă să ceară un vot de încredere în faţa Parlamentului", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că, din punctul său de vedere, magistraţii CCR au ajuns „în mod corect şi inevitabil exact la aceeaşi concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să meargă de îndată în faţa Parlamentului".

Dăncilă: Iohannis să semneze decretele. Vom merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern

Viorica Dăncilă a declarat că aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să semneze de îndată decretele şi să respecte Constituţia pe care „a călcat-o în picioare”. Premierul a precizat că va merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern pentru care va cere votul de încredere.

„Fie că vorbim de rea-voinţă sau incompetenţă, decizia CCR spune astăzi întregii ţări că preşedintele Iohannis a încălcat Constituţia! Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce priveşte refuzul de a numi miniştrii interimari şi a asigura funcţionarea ministerelor Energiei, Mediului şi relaţiei cu Parlamentul. Aşa cum am spus încă de săptămâna trecută, şeful statului a încălcat Constituţia cu cinism şi nepăsare, generând un blocaj guvernamental şi întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere”, a scris Viorica Dăncilă, miercuri, pe Facebook.

Premierul a mai spus că „decizia CCR îl obligă totodată pe preşedinte să semneze decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi şi să motiveze respingerea noilor miniştri propuşi, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea preşedintelui Iohannis, aşa cum era firesc în cazul unui asemenea gest”.

Şeful Executivului a mai afirmat că aşteaptă ca şeful statului să semneze decretele, precizând că e periculos pentru democraţie să avem la Cotroceni un candidat care nu respectă legea.

„Aşteptăm ca preşedintele să semneze de îndată decretele şi să îşi îndeplinească atribuţiile respectând Constituţia pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conştient! Îi cer preşedintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală şi cu soarta românilor. Este periculos pentru democraţie şi pentru stabilitatea ţării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege şi de responsabilitate pentru soarta românilor”, a explicat Dăncilă.

Ea a mai anunţat că va cere votul de încredere în Parlament pentru Guvern.

„Aşa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată şi nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care şi-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunţa indiferent de ameninţările goale, de atacurile disperate şi piedicile opoziţiei”, a conchis Viorica Dăncilă.

CCR a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniştrii demişi şi să numească interimarii. Preşedintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

Judecătorii CCR au constatat că Preşedintele României nu şi-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel şeful statului este obligat să îi revoce pe miniştrii, au explicat sursele citate.

De asemenea Klaus Iohannis este obligat şi să numească interimari, pentru a rezolva problema continuităţii Guvernului, au mai precizat sursele menţionate.

În ceea ce priveşte revocarea, şeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcţia Anei Birchall din funcţia de ministrul al Justiţiei, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.

 

Fifor: Decizia CCR - o victorie. Guvernul oricum mergea în Parlament. Avem la dispoziţie 45 de zile

Secretarul general PSD, Mihai Fifor, a catalogat, miercuri, decizia Curţii Constituţionale drept o victorie pentru Executiv, precizând că premierul oricum mergea cu o variantă de Guvern în Parlament, având la dispoziţie un termen de 45 de zile, care expiră în prima săptămână din octombrie.

"Categoric că este o victorie. Până la urmă, vedem din nou cu toţii faptul că a fost nevoie de o decizie a Curţii Constituţionale ca să se vadă foarte clar că există un conflict între Guvern şi deciziile preşedintelui statului, asta spune Curtea Constituţională şi Curtea Constituţională spune un lucru, spun eu, foarte limpede pentru toată lumea: preşedintele statului este obligat să respecte Constituţie. Guvernul oricum mergea în Parlament, deci nu văd de ce trebuie pusă problema în felul acesta. Avem la dispoziţie 45 de zile, le avem şi acum 45 de zile, aşa cum spune Constituţia, şi vom merge în Parlament. Eu aşa ştiu că spune Constituţia", a declarat Mihai Fifor, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Întrebat de când curg aceste 45 de zile, Mihai Fifor a replicat: "După calculele noastre, cele 45 de zile şi, în opinia noastră, undeva în prima săptămână a lunii octombrie".

Curtea Constituţională arată că, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Klaus Iohannis a precizat că va lua deciziile după apariţia motivării deciziei CCR.

Barna: Decizia de azi a CCR ne arată că tot ce a obţinut Iohannis nu a fost decât o amânare

Dan Barna a declarat că decizia CCR prin care a fost admis parţia conflictul Guvern-Preşedinţie arată că şeful statului Klaus Iohannis a obţinut doar o amânare care nu a ajutat la nimic. Liderul USR a precizat că o serie de amânări nu rezolvă criza politică, ci doar anticipatele.

„Deciziile de azi (miercuri - n.r.) ale Curţii Constituţionale arată că, pentru soluţionarea crizei politice, nu e altă soluţie decât plecarea guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Faptul că doamna Dăncilă a amânat la nesfârşit prezentarea în Parlament aşteptând să fie obligată de o decizie a Curţii e ruşinos pentru PSD şi dăunător pentru ţară”, a scris Dan Barna, miercuri, pe Facebook.

Preşedintele USR mai spune că partidele trebuie să facă paşi rapizi spre depunerea moţiunii de cenzură.

„Pe de altă parte, decizia care sileşte preşedintele să numească miniştrii interimari ne arată că tot ce a obţinut până acum domnul Iohannis nu a fost decât o amânare care n-a ajutat la nimic. O serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei. E doar un pas în lateral. Partidele de opoziţie trebuie să facă repede primul pas - depunerea moţiunii de cenzură. Fac şi pe această cale un apel. Acest guvern trebuie să plece, această criză trebuie să înceteze”, a completat Barna.

CCR a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniştrii demişi şi să numească interimarii. Preşedintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

Judecătorii CCR au constatat că Preşedintele României nu şi-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel şeful statului este obligat să îi revoce pe miniştrii, au explicat sursele citate.

De asemenea Klaus Iohannis este obligat şi să numească interimari, pentru a rezolva problema continuităţii Guvernului, au mai precizat sursele menţionate.

În ceea ce priveşte revocarea, şeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcţia Anei Birchall din funcţia de ministrul al Justiţiei, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.

 

Ştefan Radu Oprea: Decizia CCR este normală şi corectă. Iohannis nu şi-a făcut treaba

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ştefan Radu Oprea a declarat că decizia CCR de miercuri este una corectă şi în spiritul Constituţiei. Social-democratul a precizat că este clar că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a făcut treaba, deşi constituţional trebuia să o facă.

„Din punctul meu de vedere este o decizie normală, este o decizie corectă a CCR pentru că este în spiritul Constituţiei. În Constituţie numirea miniştrilor interimari este imperativă. Sigur lucru pe care nu l-au specificat constituţionaliştii atunci când a fost scrisă Constituţia României a fost termenul, dar faptul că preşedintele este obligat să numească interimarii acest lucru este evident. Cred că este o concluzie firească a analizei spiritului Constituţiei şi a literei Constituţiei”, a afirmat Ştefan Radu Oprea, miercuri, la Antena 3.

Ministrul a făcut şi o analiză a evenimentelor care au dus în acest punct.

„Aşa că ştiţi mă gândeam în acelaşi timp că întotdeauna ar trebui să privim lucrurile când facem o analiză şi asupra cauzalităţii în timp, pentru că sunt unele evenimente şi sunt unele decizii pe care astăzi (miercuri - n.r.) CCR spune că preşedintele ar fi trebuit să le ia şi apoi sigur că decide şi asupra unor alte evenimente, unde într-adevăr Constituţia trebuie respectată. Dar poate că celelalte evenimente nu s-ar fi întâmplat dacă preşedintele îşi făcea treaba şi datoria de la început”, a explicat Oprea.

Social-democratul a mai spus că din nou a fost nevoie de o decizie a Curţii pentru ca şeful statului să îşi exercite atribuţiile prevăzute în Constituţie.

„Deci întotdeauna ar trebui să privim lucrurile o dată în spiritul şi în litera Constituţiei şi în acelaşi timp ar trebui să vedem cine a determinat starea de criză, de ce s-au întâmplat lucrurile acestea şi din punctul acesta de vedere, din această perspectivă eu cred că este evident că preşedintele Iohannis nu şi-a făcut treaba şi nu a numit miniştri interimari atunci aşa cum spune Constituţia şi cum spune şi decizia CCR de astăzi”, a conchis Ştefan Radu Oprea.

CCR a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniştrii demişi şi să numească interimarii. Preşedintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

Judecătorii CCR au constatat că Preşedintele României nu şi-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel şeful statului este obligat să îi revoce pe miniştrii, au explicat sursele citate.

De asemenea Klaus Iohannis este obligat şi să numească interimari, pentru a rezolva problema continuităţii Guvernului, au mai precizat sursele menţionate.

În ceea ce priveşte revocarea, şeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcţia Anei Birchall din funcţia de ministrul al Justiţiei, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.

 

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info