Publicat

5

septembrie

2019

17:39

2206

vizualizări

Liderul deputaţilor PMP: Să nu vă pună şarpele, colegilor parlamentari, să votaţi proiectul UDMR

Liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan a adresat un mesaj colegilor parlamentari, transmiţându-le „să nu vă pună şarpele să votaţi în favoarea” proiectului UDMR care urmăreşte angajarea cu prioritate a etnicilor minoritari, administrarea autonomă a învăţământului şi „autonomia specială”.

Liderul deputaţilor PMP: Să nu vă pună şarpele, colegilor parlamentari, să votaţi proiectul UDMR

Liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan a adresat un mesaj colegilor parlamentari, transmiţându-le „să nu vă pună şarpele să votaţi în favoarea” proiectului UDMR care urmăreşte angajarea cu prioritate a etnicilor minoritari, administrarea autonomă a învăţământului şi „autonomia specială”.

„Un nou asalt legislativ al UDMR pentru subminarea şi dezmembrarea României. Udemeriştii doresc angajarea cu prioritate a etnicilor minoritari, administrare autonomă a învăţământului şi a culturii, separatism şi «autonomie specială»... UDMR a iniţiat o propunere legislativă, aflată în dezbatere la Comisia pentru administraţie publică a Senatului României, prin care doreşte să impună noi privilegii pentru minoritatea maghiară, absolut discriminatorii în raport cu drepturile celorlalţi cetăţeni români”, a scris Marius Paşcan, joi pe Facebook.

Acesta prezintă în sinteză prevederile proiectului UDMR.

„1) UDMR solicită angajarea cu prioritate a etnicilor minoritari în instituţiile publice, în cadrul instanţelor de judecată, a parchetelor, a ministerelor şi a serviciilor publice deconcentrate:

- Instanţele de judecată şi parchetele de pe lângă acestea unde proporţia angajaţilor aparţinând unei anumite minorităţi istorice în numărul total al personalului se situează sub proporţia respectivei minorităţi istorice în populaţia zonei arondate, se vor face angajări cu prioritate din cadrul persoanelor aparţinând minorităţilor istorice respective.

- La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, se va asigura angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice atât la nivel naţional cât şi la nivel local».

2) Administrarea autonomă a învăţământului şi a culturii minorităţilor:

- Modul de administrare autonomă al învăţământului şi al culturii minorităţilor naţionale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România.

3) Regiuni de dezvoltare separate care pot obţine o «autonomie specială»:

- Consiliile judeţene din judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care împreună corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003, pot solicita înfiinţarea prin lege a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială», conform proiectului de lege al UDMR”, a explicat Paşcan.

Liderul deputaţilor PMP încheie prin versurile lui George Coşbuc, îndemnând totodată aleşii să nu voteze pentru adoptarea iniţiativei legislative a UDMR care este „un nou asalt pentru dezmembrarea României”.

„Să nu vă pună şarpele, colegilor parlamentari, să votaţi în favoarea acestui nou asalt pentru dezmembrarea României, a statului naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Reiterez spre responsabilă cumpănire versurile unui poet transilvănean, George Coşbuc, lăsate cu limbă de moarte: «Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,/ Să vrem noi sânge, nu pământ!/ Când nu vom mai putea răbda,/ Când foamea ne va răscula,/ Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa/ Nici în mormânt!»”, a conchis Marius Paşcan.

Reacţia vine după ce Comisia pentru administraţie a Senatului a amânat, marţi, raportul pe proiectul UDMR care cere „transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Iniţiativa dă posibilitatea reprezentării mai mari a minorităţilor în instituţii.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info