Publicat

8

octombrie

2017

15:05

1086

vizualizări

Noile legi ale Justiţiei, aproape gata. Toader: Rămânerea Inspecţiei Judiciare la CSM, cel mai puţin probabilă

Noile legi ale Justiţei vor fi definitivate săptămâna viitoare, iar varianta rămânerii Inspecţiei Judiciare la CSM este cel mai puţin probabilă, a declarat, duminică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Noile legi ale Justiţiei, aproape gata. Toader: Rămânerea Inspecţiei Judiciare la CSM, cel mai puţin probabilă

Noile legi ale Justiţei vor fi definitivate săptămâna viitoare, iar varianta rămânerii Inspecţiei Judiciare la CSM este cel mai puţin probabilă, a declarat, duminică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Iaşi, că săptămâna viitoare proiectul de modificare a legilor Justiţiei va fi definitivat.  În privinţa statutului Inspecţiei Judiciare, subiect intens dezbătut de la lansarea proiectelor legislative, ministrul a precizat că rămânerea IJ la CSM ete „cel mai puţin probabilă”. 

„Pe 23 august am spus că sunt trei variante. Varianta de a rămâne la CSM consolidând independenţa, autoritatea Inspecţiei Judiciare, o variantă de a o aduce la Ministerul Justiţiei şi a treia variantă, de a dobândi statut de autoritate autonomă independentă pe baza unei legi proprii de organizare, de funcţionare. Faptul de a rămâne Inspecţia Judiciară la CSM e cel mai puţin probabil, dat fiind că, dincolo de enunţurile făcute de pe 23 august, am văzut cu toţii ce s-a petrecut în ultima perioadă în raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi CSM, Inspecţia Judiciară şi entităţile pe care le controlează. Adică nu e numai o disfuncţionalitate de principiu, e una concretă a modului în care se poziţionează unele faţă de celelalte”, a spus Toader. 

În ceea ce priveşte memoriul semnat de către judecători şi magistraţi, Toader a spus că nu face altceva decât să susţină avizul negativ din partea CSM.

Tudorel Toader a vorbit, duminică, la Iaşi, despre întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.

Ministrul Justiţiei a spus că discuţiile avute nu au influenţat în niciun fel opţiunile sale şi consideră că informaţiile care au apărut în presă legate de această întâlnire nu au fost sută la sută veridice.

„Am văzut în spaţiul public şi afirmaţii care nu sunt tocmai conforme cu realitatea şi vă dau numai un exemplu sau două: a venit ambasadorul Germaniei la Ministerul Justiţiei (...) s-a legat oarecum în media, în public, că eu am vorbit de comisia de la Veneţia după vizita ambasadorului Germaniei. Absolut greşit! Pentru că prima recomandare din MCV vorbeşte de o procedură robustă de desemnare a procurorilor de rang înalt prin consultarea Comisiei de la Veneţia. De fiecare dată am spus că voi respecta recomadările MCV pe care trebuie să le îndeplinim, în consiliul de managment strategic pe care îl conduc am făcut această precizare, în dialogurile avute cu comisia MCV am făcut această precizare. Întrebarea era de ce nu i-am dat drumul până acum. Păi, la Comisia de la Veneţia nu te duci cu întrebare de solicitare de aviz decât în momentul în care ai forma finală a proiectului de lege, nu te duci cu forme intermediare”, a explicat ministrul.

Tudorel Toader a afirmat că discuţiile cu ambasadorul Germaniei au fost mai mult pe marginea MCV.

“Vizita ambasadorului Germaniei nu a avut niciun efect de a schimba opţiunile mele sau ale MJ. Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, şi despre legile justiţiei, dar cel mai mult despre MCV. I-am spus următorul lucru: avem cele 12 recomandări, unele vizează modificări de lege, da. Şi atunci dacă mâine se ridică MCV eu renunţ la orice modificare a legislaţiei în situaţia în care dânsul apreciază că actualele reglementări sunt perfecte. Categoric nu sunt perfecte pentru că vedem cu toţii ce se întâmplă, categoric nu sunt perfecte pentru că în cele 12 recomandări, repet, multe vizează modificare de legislaţie", a mai spusTudorel Toader.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info