Publicat

10

septembrie

2019

17:24

2842

vizualizări

Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului / Tăriceanu anunţă că va sesiza CCR / Dăncilă: Votul de azi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament

Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului.

Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului / Tăriceanu anunţă că va sesiza CCR / Dăncilă: Votul de azi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament

Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului.

ORA 19:15 Dăncilă, după alegerea lui Meleşcanu ca preşedinte al Senatului: Votul de azi certifică faptul că PSD are în continuare majorotate în Parlament

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, marţi, după validarea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, că votul din plen certifică faptul că PSD încă are majoritate în Parlament.

Citeşte continuarea...

ORA 18:50 Meleşcanu, după ce a fost ales preşedinte al Senatului: Votul trebuie să fie determinant, nu jocurile de culise în interesul câtorva

Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, după ce a fost ales în funcţia de preşedinte al Senatului, că în politică, votul cetăţeanului trebuie să fie determinant, nu jocurile politice în interesul altora şi deviza oricărui politician trebuie să fie „să facem cât mai mult, câtor mai mulţi”.

Citeşte continuarea...

ORA 18:26 Tăriceanu anunţă că va sesiza CCR

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că modul în care a fost ales Teodor Meleşcanu la şefia Senatului încalcă regulamentul de funcţionare a forului legislativ, fapt pentru care intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională în acest sens.

„Constatăm, cei din grupul ALDE că această alegere s-a făcut cu încălcarea Regulamentului Senatului. Acest lucru nu va rămâne fără urmări. Vom face sesizare la CCR”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, în plen, după ce a fost ales Teodor Meleşcanu la şefia Senatului.

Acesta a invocat un alt articol din Regulament potrivit căruia componenţa Biroului permanent este aleasă după desemnarea preşedintelui Senatului, fapt pentru care i-a invitat pe colegii senatori să voteze, în plenul de miercuri propunerile Biroului prmanent.

„Prevederile articolului 25 alineatul 1 care spune clar că propunerile pentru configuraţia Biroului permanent se propun după alegerea şefiei Senatului. Ca atare vă invit să votăm mâine şi să facem propunerile pentru a da votul pentru structura Biroului permanent”, a conchis Tăriceanu.

Liderul senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus anterior că, regulamentul prevede ca fiecare grup parlamentar să propună o persoană pentru şefia Senatului, neputând fi două propuneri de la acelaşi grup, cum a fost senatorul ALDE Teodor Meleşcanu şi senatorul ALDE Ion Popa.

Regulamentul Senatului prevede la articolul 23 următoarele: „(1) Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

(2) Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

(3) Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi.

(4) Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

ORA 18:13 Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului, cu 73 de voturi. Alina Gorghiu a obţinut 59 de voturi. Două voturi au fost declarate nule.

„134 senatori şi-au exprimat votul. Două voturi au fost nule. Teodor Meleşcanu: 73 voturi. Gorghiu: 59 de voturi. Ca urmare a faptului că a întrunit la al doilea tur de scrutin votul majorităţii senatorilor prezenţi este ales în funcţia de preşedinte al Senatului, domnul Teodor Meleşcanu”, a anunţat senatorul USR George Dircă, membru în comisia de numărat al voturilor.

Alina Gorghiu le-a mulţumit senatorilor pentru susţinere.

„E o bătălie pe care din punctul meu de vedere a pierdut-o PSD. Aţi pierdut şefia Senatului pentru un om din alt grup parlamentar. Mă bucur că putem spune ferm că partidele de opoziţie au dat dovadă de coerenţă, de coeziune şi au făcut un prim pas pentru succesul moţiunii de cenzură”, a afirmat Gorghiu, după rezultatul votului.

Ştirea iniţială:

Teodor Meleşcanu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi ales preşedintele al Senatului. Astfel, este organizat turul al doilea în care candidaţii principali sunt Teodor Meleşcanu şi Alina Gorghiu.

„Teodor Meleşcanu a întrunit 67 de voturi. Alina Gorghiu a adunat 49 de voturi. Ion Popa a adunat 13 voturi. Ca urmare a faptul că nu s-a întrunit la primul tur de scrutin votul majorităţii la primul tur ales un e declarat câştigător niciunul dintre candidaţi”, a declarat în plen senatorul USR George Dircă.

El a anunţat cei doi candidaţi.

„Candidaţii care vor participat la al doilea tur de scrutin sunt domnul Teodor Meleşcanu şi doamna Alina Gorghiu”, a spus Dircă.

Grupul ALDE a anunţat că o va susţine la şefia Senatului pe Alina Gorghiu.

Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu avea nevoie de 68 de voturi ca să fie ales la şefia Senatului.

La primul tur au fost 67 voturi pentru Teodor Meleşcanu, 49 pentru Alina Gorghiu, 13 pentru Ion Popa şi cinci voturi nule.

Potrivit articolului 23 din regulamentul Senatului: „Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi”.

Totodată, regulamentul prevede că „dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi. Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

Pe 2 septembrie Călin Popescu Tăriceanu a demsionat din funcţia de preşedinte al Senatului, interimatul fiind preluat de senatorul PSD Şerban Valeca.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info