Adrian Popa

de Adrian Popa

Redactor-şef Gandul.info

Publicat

2

august

2019

09:12

5836

vizualizări

Cazul care a băgat o ţară în depresie. Ne pare rău, Alexandra...

Alexandra Măceşanu, fata de 15 ani care, în puritatea şi bunul ei simţ, a numit „domn” bruta care a ţinut-o captivă, este, pentru mine, un exemplu de frumuseţe umană.

Cazul care a băgat o ţară în depresie. Ne pare rău, Alexandra...

Alexandra Măceşanu, fata de 15 ani care, în puritatea şi bunul ei simţ, a numit „domn” bruta care a ţinut-o captivă, este, pentru mine, un exemplu de frumuseţe umană.

Drama ei, prin care a trecut cu mult curaj, mi-a arătat cât de găunos este statul român, dar şi cât de inferiori îi suntem acestei adolescente mulţi dintre noi.

De aceea, Alexandra, simt nevoia să îţi spun, în numele acestui popor, că naţiune nu ne putem numi:

Ne cerem scuze şi ne pare rău că susţinem, prin taxele pe care le plătim şi neimplicare, un stat incompetent, criminal, care apelează la mafioţi pentru a te găsi şi a afla ce s-a întâmplat cu tine.

Ne pare rău că majoritatea nesimţiţilor cu funcţii înalte vinovaţi de această tragedie nu şi-au cerut scuze, măcar de la familia ta.

Ne cerem scuze şi ne pare rău că stăm cu nasul în telefoane şi cu căştile în urechi când, poate, cu o privire aruncată în jur am putea ajuta pe cineva.

Ne pare rău că nu trăim, ci că suntem mereu în aşteptarea acestei senzaţii, cum zicea, parcă, un gânditor.

Ne pare rău că suntem laşi şi nu intervenim atunci când vedem că sunt comise abuzuri în apropierea noastră, că (cei care avem posibilităţi materiale mai mari) trăim în „bule”, că suntem prea comozi şi nu rupem 20 de minute din timpul nostru dintr-o duminică pentru a merge să votăm. Că nu îngroşăm, tot din comoditate, rândurile celor care ies în stradă pentru a susţine cauze drepte.

Că nu ne cultivăm intelectul în fiecare zi, că nu suntem înfometaţi de cunoaştere, lucruri care ne-ar ajuta să devenim mai buni şi mai dispuşi să facem bine sau ne-ar determina măcar să nu îi incomodăm pe cei din jur. Pentru „buruieni” care cresc în societate, precum corupţia şi incompetenţa, lipsa de educaţie este cel mai bun „îngrăşământ”.

Ne cerem scuze, Alexandra, că nu ne ridicăm, ca societate, la înălţimea bunului simţ de care ai dat tu dovadă până în ultimul moment (sper, totuşi, să nu fie aşa şi să fii vie), după doar 15 ani de viaţă. Ai numit „domn” o brută, iar mie gestul tău mi-a rupt inima. Eu nu te voi uita niciodată!

Foto: Facebook/Alexandra Macesanu

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info