Publicat

7

septembrie

2019

15:45

4781

vizualizări

Cel mai cunoscut gânditor israelian acuză politicienii că nu vor să ştie în ce lume trăiesc

„Peste 200 de ani (poate peste 100) nu va mai fi Isreal, nu vor mai fi israelieni, nu vor mai fi francezi, nu vor mai fi americani. Va fi cu totul altceva”.

Cel mai cunoscut gânditor israelian acuză politicienii că nu vor să ştie în ce lume trăiesc

„Peste 200 de ani (poate peste 100) nu va mai fi Isreal, nu vor mai fi israelieni, nu vor mai fi francezi, nu vor mai fi americani. Va fi cu totul altceva”.

Plictiseală mare în campania electorală din Israel. Nu degeaba scrutinul  din 17 septembrie e cunoscut ca „alegerile inutile”.

Un lucru foarte interesant s-a petrecut, totuşi. Joi seara, Canal 12 a difuzat, ca în fiecare an, Forumul Influenţilor (Veadat ha Maşpiim). Emisiunea-eveniment reuneşte de fiecare dată politicieni, dar şi personalităţi publice influente (economişti, avocaţi, artişti). Anual, e deschisă de Preşedinte. Lui Reuven Rivlin i s-a pus întrebarea dacă l-a dezamăgit decizia premierului Netanyahu de a repeta alegerile în loc să acorde altuia şansa de a forma un nou guvern. Răspunsul a dat titlul emisiunii: „Nu m-a dezamăgit, m-a surprins”.

Toate partidele care vor intra în competiţia pentru parlamentare şi-au trimis reprezentanţi, în afara Likud-ului, pentru că Bibi a decis boicotarea Canal 12.

Dezbaterea a fost captivantă şi animată, ca de obicei.

De departe cea mai interesantă intervenţie - a profesorului Yuval Noah Harari. Reluând tematica analizelor din cărţile sale, reproşează clasei politice israeliene lipsa de adecvare la realitate şi de viziune, reproş valabil şi pentru clasa politică românească. Încerc să-i reproduc intervenţia cât pot mai fidel.

„Nu pricep de ce, în actuala campanie electorală, nici una dintre problemele globale nu sunt pe agendă, deşi Israelul va fi afectat de acestea. Trei sunt chestiunile majore:

1) Explozia tehnologică şi mai ales inteligenţa artificială, care constituie o provocare pentru educaţie. În următorii 20-30 de ani, piaţa muncii va fi alta. Nu ştim exact cum va arăta, însă dacă nu vorbim despre asta nu vom şti ce să-i învăţăm pe copiii care intră acum în clasa întîi. E evident că actuala programă şcolară nu pregăteşte elevii pentru piaţa muncii cu care se vor confrunta când vor fi adulţi.

2) Bomba ecologică. În privinţa asta, abia am început să înţelegem ceva, însă dacă nu ne grăbim va fi prea târziu. Probabil ne vom autodistruge ca omenire.

3) Pericolul unui război global – şi în sensul clasic, dar şi în alte sensuri. De pildă, un război cybernetic sau unul comercial.

Din toate cele expuse, rezultă alte subiecte urgente:

a) Teoria progresului, care a guvernat secolul 20, nu mai stă în picioare în secolul 21, pe plan individual, dar rămâne valabilă pe plan global. Teoria progresului se referă la ideea că fiilor noştri le va fi mai bine decât nouă. Pe plan global, teoria rezistă. Încă.

Până în secolul 20, controlul îl deţinea cel care avea controlul asupra pământului/teritoriului, care aducea şi bunăstarea. În secolul 21, controlul va fi preluat de cel care stăpâneşte tehnologia şi, în special,  inteligenţa artificială. Mai precis, capacitatea de a spiona, care va da un avantaj aceluia care va fi primul în lupta cibernetică.

În Tanah (Biblia ebraică, n.m.) scrie “din Sion va veni Tora în toată lumea”. Din perspectiva secolului 21, putem schimba zicerea în “din Sion va veni rogla în toată lumea” (cuvântul rogla are ca rădăcină <spionaj>, n.m.).

b) Peste 200 de ani (poate peste 100) homo sapiens nu va mai exista sub forma pe care o cunoaştem astăzi. Nu va mai fi Isreal, nu vor mai fi israelieni, nu vor mai fi francezi, nu vor mai fi americani. Va fi cu totul altceva”. 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info