Publicat

19

august

2019

20:05

2295

vizualizări

Iohannis dă o fugă până la Washington

Cârcotaşii ar putea spune că Preşedintele traversează Atlanticul să se tragă în poză cu Trump.

Iohannis dă o fugă până la Washington

Cârcotaşii ar putea spune că Preşedintele traversează Atlanticul să se tragă în poză cu Trump.

O semnătură în cartea de onoare, un tete-à-tête cu Donald Trump în Biroul Oval (oportunităţi foto), convorbiri oficiale în Cabinet Room (cu care dintre secretarii de stat nu se ştie) - acesta este programul vizitei actualului şi viitorului preşedinte al României la Washington.

În comunicatul Casei Albe din 6 august, avem şi o agendă a convorbirilor: „cei doi lideri vor discuta despre cele mai bune modalităţi de a răspunde numeroaselor provocări de securitate comune cu care se confruntă Statele Unite şi România şi modalităţile de a promova un comerţ echitabil şi reciproc şi parteneriate energetice”.

E greu să stabileşti cu Trump care sunt provocările de securitate comune, dar – tranzacţional cum îl ştim – la comerţ echitabil şi parteneriate energetice e de-a dreptul redutabil. Mă întreb: în delegaţia oficială compusă din doi consilieri (Bogdan Aurescu – politică externă şi Daniela Bârsan – comunicare), n-ar mai încăput şi un expert în economie? Dacă preşedintele Statelor Unite vrea să cumpere Marea Neagră, cine îi spune cât costă?

Preşedintele României le-a mărturisit jurnaliştilor acreditaţi la Cotroceni că vor mai exista pe ordinea de zi „chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”. (Klaus Iohannis are două ticuri verbale, pe care şi-a construit viziunea despre viitorul ţării: „pas cu pas” şi, mai nou, „un pic”).

Cârcotaşii ar putea spune că Preşedintele traversează Atlanticul să se tragă în poză cu Trump. Detractorii – că se duce să ia binecuvântarea pentru al doilea mandat.

Eu cred că, după o vacanţă grea, face acest efort pentru binele nostru, să ne mai abată un pic atenţia de la horrorurile olteneşti.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info