Publicat

4

octombrie

2019

18:15

2037

vizualizări

„La nouăzeci de ani, voi pătrunde misterul lucrurilor”

„La o sută de ani, cu siguranţă voi fi atins un stadiu al miracolului”

„La nouăzeci de ani, voi pătrunde misterul lucrurilor”

„La o sută de ani, cu siguranţă voi fi atins un stadiu al miracolului”

„Ajunge zilei răutatea ei”, dar unde să te ascunzi?

Eu am un loc al meu, unul dintre ele: sub marele val al lui Katsushika Hokusai, pe acea oshiokuri-bune, care abia se vede, dacă citeşti cuviincios desenul (de sus în jos şi de la dreapta la stânga) - în barca rapidă, care încearcă să se fofileze.

Ce-ar fi de învăţat de la Hokusai? Cum se ţine pensula (culcată, ca să nu păteze hârtia), Cum se prepară şi se potrivesc nuanţele de negru: „negrul antic şi negrul proaspăt, negrul strălucitor şi negrul mat, negrul din lumină şi negrul din umbră”…

Ar mai fi o poveste a celui ce-şi zicea „bătrânul nebun după desen”, o poveste care mă priveşte ca un strigoi prin fereastră: „Personajele, animalele, insectele şi peştii pictaţi de mine par să evadeze din hârtie (…). Din fericire, gravorul Koizumi, foarte îndemânatic la tăiat lemnul, şi-a asumat sarcina de a tăia, cu cuţitul lui atât de bine ascuţit, venele şi nervii fiinţelor desenate de mine, privându-le astfel de libertatea de a scăpa”.

Şi aceste cuvinte, care netezesc marea: „Nimic din ceea ce am realizat înainte de şaptezeci de ani nu merită să fie pus la socoteală. Abia la şaptezeci şi trei de ani am înţeles oarecum structura naturii adevărate, a animalelor, a ierbii, a copacilor, a păsărilor, a peştilor şi a insectelor. Prin urmare, la optzeci de ani voi face încă progrese. La nouăzeci de ani, voi pătrunde misterul lucrurilor. La o sută de ani, cu siguranţă voi fi atins un stadiu al miracolului (…)”.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info