Publicat

1

octombrie

2018

19:30

3723

vizualizări

Klaus Iohannis, preşedintele-inspector

România Educată - un deziderat pios.

Klaus Iohannis, preşedintele-inspector

România Educată - un deziderat pios.

Cu un an înainte de încheierea mandatului, nimic bine făcut în afara preşedintelui însuşi. Impunător de-a dreptul, atunci când, ascultând Imnul, duce mâna dreaptă la inimă.

2015, 2016, 2017 - de fiecare dată, Klaus Iohannis a participat la deschiderea festivă a anului universitar. I-am recitit alocuţiunile, după ce am urmărit-o pe cea de astăzi. Un slalom printre locuri comune. Multe adevăruri, o singură soluţie: proiectul România Educată.

Dacă în 2015, în alocuţiunea de la Bucureşti, era o simplă consultare pe tema Educaţiei, în 2016, la Timişoara, Preşedintele vorbea despre nevoia unui proiect. În 2017, la Constanţa, n-a mai amintit nimic despre România Educată. Astăzi, la Iaşi, a expediat subiectul cu o promisiune: concluziile proiectului  “vor fi prezentate public în curând”. Un angajament la fel de vag ca acela pe care şi l-a luat în urmă cu peste doi ani - în 2018 se vor finaliza “rezultatele proiectului: o viziune de ţară şi obiectivele de ţară asupra educaţiei şi cercetării din România, pentru următorii 12 ani (2018-2030); o strategie pentru sectorul educaţie şi cercetare la orizontul 2018-2030; o serie de propuneri de politici publice pe temele desemnate ca fiind prioritare în cadrul proiectului, care vor include şi elemente privind guvernanţa sistemului de educaţie şi cercetare”.

Mai sunt trei luni până la sfârşitul anului. Mai exact două, fiindcă de la Sfântul Nicolae până după Sfântul Ion, se închide România.

Îmi amintesc că şi Traian Băsescu pregătea o reformă în Educaţie (unele dintre analizele făcute atunci de experţi sunt şi astăzi lecturi de-a dreptul pasionante). Preşedintele-jucător n-a mai apucat s-o ducă la bun sfârşit.

Klaus Iohannis are detaşarea unui preşedinte-inspector şi la fel de puţine şanse să-şi ducă până la capăt singurul proiect serios al mandatului său.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info