Publicat

4

octombrie

2018

00:28

2697

vizualizări

Sfântul Prafului de Puşcă

Mai am o singură ţintă.

Sfântul Prafului de Puşcă

Mai am o singură ţintă.

Dacă vreodată voi reuşi să evadez din bordel, dacă voi putea scăpa vreodată din adorata mea patrie, Republica Caterinca (n-am găsit altă cacofonie), am o singură ţintă: Sant’Angelo della Polvere.

…O insuliţă în Laguna Veneţiană pe care cred că nimeni nu se mai osteneşte s-o pună pe hartă - o pulberărie abandonată.

Odată a fost acolo o mănăstire benedictină, apoi o mănăstire carmelită, apoi un un incendiu a mistuit tot. Odoarele s-au transformat în cenuşă. Cenuşa a gemut câteva secole, apoi a urlat şi urletul s-a transformat în praf de puşcă.

Nu ştiu cine a fost Sant’Angelo - sfânt sau înger. Dar dacă a eşuat prin părţile locului, iar astăzi moaştele lui scufundate păzesc pulberăria, e pentru mine icoana patetică a neputinţei.

Scriu toate astea la sfârşitul unei zile năuce, când în cabina mea de sub puntea acestui bordel năvălesc, ca altădată în cabina lui Vasco da Gama, toate mirosurile - tutun de pipă, ceai, rom, cearceafuri umede, ulei de candelă, haine vechi, pulbere jilavă şi deznădejde.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info