Publicat

18

noiembrie

2018

20:22

2924

vizualizări

Tot mai puţini şi tot mai bogaţi

E al doilea an de când Biserica Romano-Catolică marchează Ziua Mondială a Săracilor, instituită de Papa Francisc.

Tot mai puţini şi tot mai bogaţi

E al doilea an de când Biserica Romano-Catolică marchează Ziua Mondială a Săracilor, instituită de Papa Francisc.

Şase mii de vitregiţi ai sorţii s-au adunat astăzi în Biserica Sfântului Petru, iar jumătate dintre aceştia au prânzit cu Sanctitatea Sa.

Acest Papă smerit şi auster e cât se poate de îndreptăţit moral să vorbească despre sărăcie. Suveranul Pontif trăieşte ca propria sa rudă săracă în fastul Vaticanului.

Cuvântul său de astăzi a încălzit bordeiele. Nădăjduiesc să fi viscolit prin marile cancelarii ale lumii:

“(…) Să cerem harul de a auzi strigătul celor care trăiesc în ape învolburate, strigătul celor săraci. Strigătul înăbuşit al copiilor care nu pot să se nască, al copiilor înfometaţi, al copiilor obişnuiţi cu vacarmul bombelor, nu cu strigătele bucuroase ale jocurilor. Strigătul bătrânilor refuzaţi şi lăsaţi singuri. Strigătul celor nevoiţi să înfrunte furtunile vieţii fără o prezenţă prietenească. Strigătul celor care trebuie să fugă spre o destinaţie necunoscută, abandonându-şi casa şi pământul. Strigătul unor populaţii întregi deposedate de resursele naturale uriaşe. Strigătul multora care, asemenea săracului Lazăr, cer ajutor câtorva bogaţi fără milă care benchetuiesc cu ceea ce, de drept, ar reveni tuturor. Injustiţia e rădăcina perversă a sărăciei!

Cu fiecare zi plânsul săracilor e tot mai puternic, însă tot mai puţin ascultat, acoperit de larma câtorva bogaţi – din ce în ce mai puţini şi din ce în ce mai bogaţi”.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info