Publicat

25

ianuarie

2020

18:26

1442

vizualizări

”Mergeţi in Gaza”!

De ce n-a fost respectată ultima dorinţă a supravieţuitorilor nonagenari ai Holocaustului?

”Mergeţi in Gaza”!

De ce n-a fost respectată ultima dorinţă a supravieţuitorilor nonagenari ai Holocaustului?

Benny Gantz, co-liderul Kahol Lavan, a mirosit capcana. E aproape sigur că nu se va duce marţi la Washington cu Netanyahu, ca Preşedintele să le prezinte Marele Plan de Pace, “Afacerea Secolului”.

Refuzând rolul de figurant în spectacolul politic al coautorilor Trump-Bibi, Gantz a înţeles că Israelul nu poate demara acum un plan de o asemenea anvergură. Anexări? Stabilire de graniţe unilateral? Demersul liderului de la Casa Albă sună a “amestec în treburile interne”. (Arabii nu au răspuns invitaţiei la prezentarea unui Plan pe care nu-l vor accepta niciodată).

Avigdor Lieberman a declarat, în stilu-i inconfundabil, că e de acord cu Marele Plan de Pace, dar… “nu acum”. Cu alte cuvinte: nu vă bazaţi pe votul meu, ceea ce înseamnă că Planul lui Trump nu va trece de Knesset.

(Nici chiar extremiştii de dreapta nu sunt mulţumiţi de ceea ce intuiesc că va conţine documentul).

Aseară, la jurnal, Planul a fost luat în balon: “Capcană!”, “Ăsta-i plan?!”, “Asta e tot ce-a putut să producă Kushner în doi ani?”, “Amestec în alegeri!”, “Schimbarea agendei politice în Israel şi America”, Trump vrea să abată atenţia de la destituire şi Bibi de la imunitate.

Cât priveşte comemorarea victimelor Holocaustului, la jurnalul de seară s-au comentat onorurile cu care a fost înconjurat preşedintele Rusiei: “Putin s-a purtat ca un terorist, răpind-o pe Naama, iar acum pune condiţii pentru a o elibera – terorism!”. (De altfel, joi la Canal 13, istoricul Moshe Zimmermann observase cu tristeţe: “Festival! Aş fi preferat sa aud mai mult despre Anna Frank decât despre Naama Issachar”.

Cu tot respectul pentru liderii care au onorat ceremoniile, e inadmisibil că nu s-au găsit locuri pentru supravieţuitorii care au peste 90 de ani şi au cerut să fie prezenţi, au comentat televiziunile. “Nu contează ultima dorinţă? De neiertat!”.

Joi, în Haaretz, Gideon Levy, curajosul şi consecventul susţinător al cauzei palestiniene, publicase un articol al cărui titlu e un îndemn adresat înalţilor oaspeţi prezenţi la Forum. E un joc de cuvinte care poate însemna şi “Mergeţi în Gaza”, dar şi formula prescuratată (Leh leAza pentru Leh leAzazel) care înseamnă “Duceţi-vă dracului”.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info