Publicat

19

noiembrie

2018

13:42

1037

vizualizări

Noi vs Voi

După evoluţia politicilor şi a discursului guvernamental din ultimul an, mai putem oare vorbi despre capacitatea României - prin instituţiile sale reprezentative - de a oferi Europei, şi indirect românilor, garanţia necesară că îşi poate îndeplini, aşa cum a promis cu mai bine de 10 ani în urmă, obligaţiile şi responsabilităţile ce îi revin prin statutul de membru al Uniunii Europene?

Noi vs Voi

După evoluţia politicilor şi a discursului guvernamental din ultimul an, mai putem oare vorbi despre capacitatea României - prin instituţiile sale reprezentative - de a oferi Europei, şi indirect românilor, garanţia necesară că îşi poate îndeplini, aşa cum a promis cu mai bine de 10 ani în urmă, obligaţiile şi responsabilităţile ce îi revin prin statutul de membru al Uniunii Europene?

Mai poate fi oare Uniunea Europeană - proiectul politic naţional care să unească, în toată această agresivă dispută politică şi socială, politicieni şi cetăţeni în jurul său, aşa cum, înainte de semnarea actului de aderare, clasa politică a încercat să o facă? Sunt reacţiile publice la ultimele evenimente - MCV, rezoluţia Parlamentului European - reprezentative pentru noi, românii, vis-a-vis de Uniunea Europeană şi instituţiile sale? Şi nu în ultimul rând, ce ne mai poate uni înainte cu câteva săptămâni de preluarea Preşedinţie Consiliului Uniuni Europene?

”Leagănul civilizaţiei noastre este mult peste civilizaţia voastră, pentru că aici s-a folosit prima scriere din lume. Multe... nu mai dăm exemple... când, probabil Brâncuşi făcea statui, ei, pe la curţile regale, inventau homosexualitatea sau făceau orgii. Multe... nu comparaţi istoria românilor cu istoria voastră, dragi colegi din alte ţări,” declara Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

Întrebările de mai sus, ar trebui să-şi găsească răspunsurile în fiecare cetăţean - indiferent de preferinţele politice, sociale, identitare - dincolo de participare sau nu la vot. Iar în formularea răspunsurilor, ar trebui să avem cu toţii decenţa şi responsabilitatea de a ne asuma ceea ce ne dorim, cu gândul nu doar la prezent, ci şi la viitor, la ce vom lăsa generaţiilor următoare, la ce permitem celor pe care îi votăm să ne reprezinte în România sau să reprezinte România.

”Vom merge mai departe, cu toată opoziţia pe care a arătat-o Comisia Europeană. Vrem să fim independenţi, vrem să decidem potrivit Constituţiei, nu potrivit presiunii pe care o pun unii sau alţii!,” declara deputatul PSD Florin Iordache, înainte de a face un gest obscen către parlamentarii din opoziţie.

Prin suma unor astfel de răspunsuri am avea o direcţie clară, o viziune spre care să ne îndreptăm fără a mai avea disputele zilnice actuale şi poate, de ce nu, nu am mai fi atât de încrâncenaţi şi afectaţi. Fără ură şi fără duşmani închipuiţi din state paralele.

”Votul pe care l-am văzut în PE pe marginea rezoluţiei este o ruşine pentru cei care au votat împotriva României. Este inacceptabil, atâta vreme cât acolo sunt spuse o grămadă de neadevăruri care sunt preluate într-o formă - hai să zicem şi mai elaborată - şi în raportul MCV,” aprecia Călin Popescu Tăriceanu, senator şi preşedinte al ALDE.

Dar, nu este doar despre noi - votanţii - ci, despre ei - unii aleşi - actori limitaţi ce imită cu infatuare un premier şi un guvern maghiar - ”Noi nu vom accepta ameninţări şi acte de şantaj. (...) Ne vom apăra frontierele şi doar noi putem decide alături de cine trăim.” (Viktor Orban, în Parlamentul European acum câteva luni), un preşedinte american xenofob, misogin şi populist aflat într-un permanent război imaginar cu lumea întreagă şi pe mulţi alţii - de la Vladimir Putin şi până la Recep Erdoğan - lideri ce îşi fac cu placere loc pe lista neagră a figurilor autoritare.

Iar imitarea acestor personaje nocive, la nivel de discurs şi fapte: "nu am venit să dau socoteală", "vă asigur că nu ne vom abate de la obiectivele noastre. (...) nu s-a votat împotriva guvernului român, rezoluţia se referă la România" - Viorica Dăncilă - aduce prejudicii atât lor, liderilor PSD & ALDE, cât şi României. ”Noi” versus ”voi” devine politică guvernamentală şi parlamentară.

Din păcate, momentul democratic pentru a spune ”stop” e departe, abia la un an distanţă. Până atunci, suntem forţaţi să privim cum refuză cu obstinenţă respectare valorilor şi principiilor europene şi euroatlantice. Ne arată aproape zilnic că se îndreaptă spre o altă abordare politică şi guvernamentală: apropierea de modelul euro-asiatic - luând ca exemple Rusia şi Belarus; recentele turnee în ţările arabe - Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Turcia - în detrimentul deschiderii către statele partenere din blocul european sau orientarea către finanţări masive din China, în loc de accesarea fondurilor europene.

Respectul se câştigă greu, dar se pierde foarte uşor.

Ca joc politic dâmboviţean, poate ar fi de înţeles, de acceptat sau amuzant. O miză internă ce s-ar transpune în ”noi” - PSD &  ALDE versus ”voi” - PNL / USR/ PMP/ protestatari. Dar, la nivel internaţional, dialogul este inacceptabil şi denotă prostie (a se citi necunoaşterea uzanţelor diplomatice), rea voinţă, indolenţă şi nepăsare. Şi nu e în joc excluderea dintr-o familie politică europeană ci, excluderea noastră ca actor politic european cu drepturi şi responsabilităţi. După 10 ani în Uniunea Europeană, puteam fi un model pentru statele aspirante la proiectul european. În schimb, suntem doar o ţară mică, cu apucături isterice şi conflictuale.

"O Europă care sfidează diversitatea de idei şi de credinţe, independenţa justiţiei şi a presei, primirea refugiaţilor care fug de persecuţii politice – acest lucru este o trădare a ceea ce suntem"Emmanuel Macron, 29 octombrie 2018.

Conform raportului întocmit de revista The Economist în februarie 2018 - Indexul democraţiilor 2017, România se află pe locul 64 - în categoria democraţiilor viciate, pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi pe un trend descendent din 2014.  Cu un scor mediu de 6.44, România stă foarte prost la funcţionarea guvernului, participarea politică şi cultura politică.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info