Publicat

5

octombrie

2017

21:03

3184

vizualizări

Regele Arabiei Saudite înţelege că America nu-i mai poate proteja interesele

Vizita de trei zile a regelui Arabiei Saudite în Rusia, însoţit de o impresionantă delegaţie de miniştri, e istorică nu doar fiindcă e prima la acest nivel de la constituirea Regatului.

Regele Arabiei Saudite înţelege că America nu-i mai poate proteja interesele

Vizita de trei zile a regelui Arabiei Saudite în Rusia, însoţit de o impresionantă delegaţie de miniştri, e istorică nu doar fiindcă e prima la acest nivel de la constituirea Regatului.

Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman bin Faisal bin Turki bin Abdullah bin Mohammed bin Saud s-a deplasat la Moscova pentru că influenţa Americii în Orientul Mijlociu a apus. Declinul a început pe vremea preşedintelui Obama, iar amatorismul periculos al Administraţiei Trump l-a adâncit.

Statele Unite nu mai par a fi în măsură să protejeze interesele aliaţilor tradiţionali din regiune – Israelul şi Arabia Saudită. (Ultima deplasare a premierului Netanyahu la reşedinţa de vacanţă a lui Putin de la Soci, din august, a fost un semnal în sensul acesta).

Mai ales după intervenţia din Siria, steaua Federaţiei Ruse s-a ridicat deasupra Orientului Mijlociu. Pe de altă parte, de când s-a instalat la Casa Albă, Donald J. Trump se vădeşte un partener lipsit de credibilitate, imprevizibil, tot mai greu de citit de cei care văd cum războiul din Siria e pe cale de a fi câştigat de Bashar al-Assad, cum Iranul îşi întăreşte poziţiile în întreaga regiune. Astfel încât, mutarea geopolitică a saudiţilor (pregătită de vizita din mai la Moscova a prinţului moştenitor Muhammad bin Salman, adevăratul lider al Regatului) n-ar trebui să fie tocmai o surpriză.

Vizita din mai a preşedintelui Trump la Riyadh, în ciuda sutelor de miliarde vehiculate şi a dialogului împachetat în superlative, pare în aceste zile mai caricaturală decât a fost.

Întrevederile cu uşile închise ale celor doi lideri, rus şi saudit, vor trebui să dovedească mai multă virtuozitate decât un dans al săbiilor, fiindcă – în ciuda declaraţiilor protocolare – poziţiile acestora în legătură cu principalele problemele regionale şi mondiale nu coincid. Ceea ce aminteşte de foarte recenta vizită a preşedintelui turc în Iran. Şi semnalează că, în Orientul Mijlociu, redesenarea sferelor de influenţă continuă cu o viteză care la Washington va fi percepută ca ameţitoare.
 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info