Publicat

28

ianuarie

2020

21:10

1797

vizualizări

Trumpyahu!

Acordul Secolului încalcă acordurile internaţionale.

Trumpyahu!

Acordul Secolului încalcă acordurile internaţionale.

Astăzi, după ce lucrările comisiei începuseră, a găsit premierul Israelului momentul cel mai bun să anunţe că îşi retrage cererea de imunitate înaintată Knessetului. Era de aşteptat să o retragă, fiindcă n-ar fi întrunit majoritatea, iar motivul pentru care a depus-o a fost să amâne cât se poate trimiterea în judecată.

În consecinţă, Procurorul General Avichai Mandelblita a înaintat Tribunalului din Ierusalim dosarul penal nr. 67104/01/20.

Netanahu e, de astăzi, oficial inculpat şi stabileşte un record: cel dintîi prim ministru în funcţie al Statului Israel trimis în judecată.

Asta îl va clătina puţin de pe creasta valului istoriei pe care e convins că s-a urcat (“procesul istoric pe care îl conduc”).

Fantezia publică a scornit un termen nou – TRUMPYAHU. L-am auzit prima oară dimineaţă, în comisia pentru imunităţi, rostit de parlamentarul Ofer Cassif (cu studii aprofundate de filosofie politică).

Preşedintele Trump şi-a început speechul de prezentare a “Acordului Secolului”, declarând: “Astăzi Israelul face un mare pas către pace”. Netanyahu l-a elogiat, subliniind că doar un expert în real estate putea concepe un asemenea Plan de Pace strălucit. Un oficial palestinian a comentat de la Londra că aşa se întâmplă în real estate: unii primesc proprietatea, ceilalţi banii (aluzie la cele 50 de miliarde promise palestinienilor de liderul de la Casa Albă).

E greu de dedus - din patetismele celor doi vorbitori şi fără hărţi, care e exact conţinutul Acordului. Trump a promis că Ierusalimul rămâne capitală indivizibilă, dar capitala viitorului stat palestinian se va aşeza undeva în estul Oraşului Sfânt.

Prima constatare, la cald, e că Acordul Secolului, aşa cum a fost prezentat, încalcă acordurile internaţionale.

Şi o a doua constatare: la conferinţa de presă au fost prezenţi şi salutaţi de cei doi lideri, Trump şi Netanyahu, ambasadorii Sultanatului Oman, ai Bahreinului şi Emiratelor Arabe. Lipsa diplomaţilor din Arabia Saudită şi Iordania nu e cel mai bun semn pentru acest Plan de Pace care sună ca un dictat.

La aproximativ o oră după conferinţa de presă comună, preşedintele Statelor Unite a postat pe Twitter harta de mai sus.

Citeşte şi Meritocratul Grindă

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info