Publicat

23

august

2019

20:28

6290

vizualizări

Ultimele cuvinte ale lui Joachim von Ribbentrop

„Cele mai mari catastrofe se apropie cu paşi mici”

Ultimele cuvinte ale lui Joachim von Ribbentrop

„Cele mai mari catastrofe se apropie cu paşi mici”

Ribbentrop şi Molotov, legaţi în veşnicie printr-o cratimă. Două personaje care n-au avut nimic în comun decât o mistuitoare obedienţă.  

Ribbentrop a murit în ştreang, Molotov – de moarte bună.

Gâtul subţire al lui Ribbentrop era făcut pentru ştreang.

În egoul său umflat, vulturul Reichului ciugulea hârca SS-ului. Himmler (care se credea reîncarnarea lui Henric Păsărarul şi era năpădit de iniţiative - „crescătoriile de oameni”, una dintre ele) şi Goebbels, păpuşarul ideilor, l-au dispreţuit. În spatele ambiţiei de oţel, Ribbentrop avea o consistenţă de câlţi.

Îl desenează în tuşe groase Éric Vuillard („Ordinea de zi”):

„Îşi începuse cariera profesională ca importator de şampanie Mumm şi Pommery (…). Fostul actor de teatru neprofesionist îşi juca unul dintre rolurile secrete pe marea scenă a istoriei. Fost patinator pe gheaţă, jucător de golf, violinist, la toate se pricepea Ribbentrop (…). Era într-adevăr un măscărici caraghios, un amestec bizar de ignoranţă şi rafinament. Se pare că făcea şi greşeli de sintaxă grosolane”.

Ultimele lui cuvinte, pe eşafodul de la Nurenberg: „Doresc pace în lume!”.

Istoria (pe care o invoca astăzi preşedintele Iohannis, marcând, printr-o declaraţie, cele opt decenii care s-au scurs de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov) e o curvă bătrână.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info