Publicat

24

ianuarie

2020

18:02

1052

vizualizări

Va forţa Trump, cu Marele Plan de Pace în faţă, un guvern de uniune naţională la Ierusalim?

Doar patru oameni cunosc Marele Plan de Pace american. Doi - Kushner şi Berkowitz – sunt în fotografie.

Va forţa Trump, cu Marele Plan de Pace în faţă, un guvern de uniune naţională la Ierusalim?

Doar patru oameni cunosc Marele Plan de Pace american. Doi - Kushner şi Berkowitz – sunt în fotografie.

Pe 21 ianuarie, Benny Gantz, co-liderul Opoziţiei, a făcut o vizită în Valea Iordanului, punându-se într-o poziţie stânjenitoare. Militar de carieră, fost şef al Statului Major, un novice în politică (likudisţii nu-l scot din „cătană”) ştie foarte bine că ideea lui Netanyahu de anexare a Văii Iordanului nu are nici o legătură cu interesul naţional, ci cu interesul strict electoral al premierului. Declaraţia sa de la finalul deplasării, care se dorea reţinută, n-a fost decât ridicolă: Kahol Lavan va acţiona în favoarea anexării, dar numai cu… „acord internaţional”. Cine, în afara lui Trump, să-şi dea acordul, împotriva Rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU?

Preşedintele Statelor Unite i-a transmis premierului Netanyahu, prin vicepreşedintele Pence, prezent la Forumul din Ierusalim, invitaţia de a ajunge marţi la Washington. Pence a susţinut că - generos - Netanyahu a ţinut să fie prezent la Casa Albă şi Gantz. Se vor deplasa deci împreună, chiar în ziua când comisia Knessetului decide dacă Bibi va primi sau nu imunitate.

De unde atâta grabă? Donald J. Trump a promis că le prezintă celor doi Marele Plan de Pace pentru Orientul Mijlociu, promis încă din 2017, despre care mulţi au crezut până ieri că nu există, Ei bine, ginerele Preşedintelui, Jared Kushner, căruia i s-a încredinţat redactarea documentului, l-a finalizat.

Marele Planul de Pace, pe care Trump îl prezintă ca „Tranzacţia Secolului” – (ce n-au reuşit să realizeze şi să aplice generaţii de diplomaţi străluciţi) - a fost dat pe mâna a patru ageamii, singurii care ştiu ce conţine: consilierul principal Kushner, Avi Berkowitz, consilierul consilierului principal, Jason Greenblatt, fostul avocat de imobiliare al Preşedintelui şi trimisul său special în Orientul Mijlociu, şi David Friedman, fostul avocat de falimente al Preşedintelui şi ambasadorul Americii la Ierusalim.

Ce poate conţine Marele Plan de Pace putem deduce - sunt demersurile făcute de Donald J. Trump în favoarea Israelului: declararea Ierusalimului capitală unică şi indivizibilă, recunoaşterea oficială a suveranţităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, declararea drept legale a coloniilor israeliene din teritoriile palestiniene şi - urmează - binecuvântarea pentru anexarea Văii Iordanului.

Toate se vor dovedi daruri otrăvite pentru israelieni.

Pentru Netanyahu, sunt cadouri electorale cum nu se poate mai bine venite.

Deplasându-se la Washington împreună cu premierul, novicele politic Benny Gantz cade în a doua capcană într-o săpătămână. Ca să rămână Netanyahu la putere, Trump va forţa probabil, cu Marele Plan de Pace în faţă, un guvern de uniune naţională la Ierusalim.

Sursă FOTO: pbs.twimg.com

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info