Publicat

18

noiembrie

2018

15:04

795

vizualizări

REZIDENŢIAT 2018: 6 candidaţi PE LOC la medicină dentară. Ce spune un om din sistem despre EXODUL MEDICILOR

Aproape 8.500 de absolvenţi de Medicină susţin, duminică, examenul de rezidenţiat, cea mai mare aglomeraţie fiind la Medicină Dentară. Cătălina Poiana, prorectorul Universităţii "Carol Davila" spune că unul dintre motivele plecării medicilor peste hotare îl reprezintă lipsa dotărilor.

REZIDENŢIAT 2018: 6 candidaţi PE LOC la medicină dentară. Ce spune un om din sistem despre EXODUL MEDICILOR

Aproape 8.500 de absolvenţi de Medicină susţin, duminică, examenul de rezidenţiat, cea mai mare aglomeraţie fiind la Medicină Dentară. Cătălina Poiana, prorectorul Universităţii "Carol Davila" spune că unul dintre motivele plecării medicilor peste hotare îl reprezintă lipsa dotărilor.

Pe domeniul Medicină au fost repartizate, anul acesta, 1.208 locuri şi candidează 2.406 medici înscrişi, concurenţa fiind de doi pe un loc.

Pentru medicină dentară sunt înscrişi 600 de candidaţi, pe un total de 95 de locuri, concurenţa fiind de 6 pe loc. La Farmacie sunt 243 de candidaţi şi concurează pe 60 de locuri.

"În afară de cele 1.208 locuri, mai sunt 107 posturi care au pregătirea în centrul universitar Bucureşti. Din experienţa anilor trecuţi, la repartiţia care se face la o săptămână de la concurs, cardiologia şi endocrinologia sunt cele mai căutate specializări. Mai sunt reumatologia, medicina de familie, a fost o cerere mai mică la specialităţile chirurgicale", a declarat Cătălina Poiana, prorectorul Universităţii "Carol Davila".

Aceasta a mai declarat că sunt domenii deficitare epidemiologia, medicina nucleară, neurologia, specializări la care este ofertă generoasă.

REZIDENŢIAT 2018

Cât priveşte plecările din ţară, Cătălina Poiana, prorectorul Universităţii "Carol Davila", spune că acesta a început să scadă, dar totuşi majorările salariale nu au avut efectul dorit.

"Sunt încă multe alte lucruri care trebuiesc rezolvate în sănătate. Deficitul de medici e o realitate, dar e dezechilibru între numărul de medici pe diferite localităţi. Nu se poate remedia prin posturi scoase la concurs, ci dotări în spitale, ci să facă acele spitale atractive pentru tineri. Am constatat că principalele lucruri nu erau salariile, ci condiţiile de muncă, accesul la activitatea de cercetare, resurse pentru cercetare ştiinţifică", a mai spus Cătălina Poiana.

Ministerul Sănătăţii a aprobat majorarea cifrei de şcolarizare

Anul acesta, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat majorarea cifrei de şcolarizare de la 4.000 la 5.415.

„Ne-am pregătit pentru desfăşurarea Rezidenţiatului. Anul acesta am crescut numărul locurilor şi posturilor scoase la concurs şi am corelat numărul acestora cu necesarul de medici pe fiecare specialitate. Am suplimentat locurile pe specialităţi deficitare ca de exemplu epidemiologie şi medicină de familie pentru că avem un deficit de medici epidemiologici în spitale, dar şi de medici de familie în zonele rurale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că în 2018 se înregistrează cel mai mare număr din ultimii ani de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie care s-au înscris la concurs.

„Avem un record de înscrişi din ultimii ani. După o analiză am constatat că, alături de creşterea numărului de locuri, ultimele măsuri din programul de guvernare pe care le-am aplicat, şi mă refer aici la creşterea salariilor medicilor şi programul de dotare cu echipamente medicale al spitalelor, au făcut ca medici care s-au îndreptat spre alte domenii, ca de exemplu industria farma, să dorească să lucreze în unităţile sanitare”, a declarat Sorina Pintea.

Foto: Hepta

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info