Publicat

9

august

2019

11:34

282

vizualizări

500 de slujbe sunt în pericol: Compania poloneză Ciech ar putea opri uzina din Râmnicu Vâlcea

Ciech Soda România, parte a grupului polonez Ciech, este forţată să demareze procesul de oprire a producţiei la uzina sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie 2019, situaţie care ar putea afecta 500 din cei 600 de angajaţi ai companiei, anunţă un comunicat al companiei.

500 de slujbe sunt în pericol: Compania poloneză Ciech ar putea opri uzina din Râmnicu Vâlcea

Ciech Soda România, parte a grupului polonez Ciech, este forţată să demareze procesul de oprire a producţiei la uzina sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie 2019, situaţie care ar putea afecta 500 din cei 600 de angajaţi ai companiei, anunţă un comunicat al companiei.

Firma spune că a depus mari eforturi pentru a menţine în viaţă singura fabrică de sodă calcinată din ţară, dar este forţată să ia astfel de decizii din cauza recentelor majorări ale preţului aburului industrial până la un nivel nesustenabil, operate de către unicul său furnizor, CET Govora.

Aflată în insolvenţă încă din 2016 şi afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunţat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către Ciech Soda România. Asta în condiţiile în care preţul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie şi trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiţii, este impusă o nouă creştere a preţului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult faţă anul trecut (incluzând certificatele CO2).

Acceptarea noului preţ de către Ciech Soda România ar însemna mari pierderi financiare pentru companie.

„Cu mare dezamăgire trebuie să anunţăm demararea procesului de oprire a producţiei noastre. E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noştri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranţa că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluţii pentru rezolvarea tuturor acestor probleme şi pentru a salva Ciech Soda România. Nu ne vom da bătuţi!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO Ciech Soda România.

Ciech caută cea mai bună soluţie, printre opţiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obţinerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi. CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în acelaşi timp derulează o analiză profundă şi în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producţiei în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârşitul acestui an.

În cazul în care va fi necesară oprirea producţiei pe termen lung, Ciech Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajaţi ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanţa instalaţiilor, astfel încât să poată fi reluată producţia la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajaţi va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forţei de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competenţelor / recalificare profesională, asistenţă în găsirea de oferte de muncă).

Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România şi a ajuns la aproape 600 de angajaţi la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info