Publicat

4

octombrie

2018

18:03

693

vizualizări

Ce urmează după reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica? Tribunalul ar putea amâna o decizie privind extrădarea

Cele mai importante ştiri ale serii

Ce urmează după reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica? Tribunalul ar putea amâna o decizie privind extrădarea

Cele mai importante ştiri ale serii

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute în Costa Rica şi duse la Tribunalul Penal din San José - Costa Rica. Cele două urmează să fie audiate de către instanţă, judecătorii fiind cei care vor decide şi măsurile ce se impun după.

Ambele erau investigate, supravegheate şi monitorizate de autorităţile din Costa Rica.

Surse din Poliţie au declarat pentru MEDIAFAX că atât Alina Bica, cât şi Elena Udrea aveau notiţe roşii de urmărire internaţională prin Interpol, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupţie. Fostul ministru al Turismului este condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute", în timp ce fostul procuror-şef DIICOT a primit o condamnare de 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu.

În momentul în care vor fi audiate de instanţă, este posibil ca acestea să invoce cererile de azil depuse, motiv pentru care judecătorii ar putea să amâne o decizie privind extrădarea.

Tribunalul ar putea însă să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

Veronel Rădulescu, avocatul fostului ministru, declara că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, deoarece copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

"Este o problemă de traducere. Din punctul meu de vedere, ambele au statut temporar de refugiat pe perioada de un an de zile şi se află în discuţia autorităţilor din Costa Rica cererea lor de a obţine statutul permanent de refugiat în Costa Rica. Statutul temporar ar trebui să expire în februarie anul viitor", declara Veronel Rădulescu, la Antena 3.

"Din punctul meu de vedere, şansa este minimă, această soluţie a extrădării. Ideea este că ar fi şi nedrept să separi un copil de doar 10 zile de mama sa. Orice stat va ţine cont de acest aspect."

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi dimineaţă, că procedura de extrădare a Elenei Udrea din Costa Rica va parcurge în continuare etapele legale, precizând că el nu face distincţie între condamnaţi.

"Să nu facem din persoana despre care vorbiţi un personaj naţional. Procedura va parcurge etapele legale. Pentru mine nu e un subiect Elena Udrea. Un condamnat e personaj pentru ţară? De ce nu vedeţi la foarte mulţi condamnaţi din străinătate care au acelaşi parcurs. Eu nu fac distincţie", a declarat Tudorel Toader, la sediul CSM.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info