Publicat

17

ianuarie

2020

07:52

117461

vizualizări

Vortextul polar loveşte România. Avertisment fără precedent al meteorologilor: Când vine iarna adevărată

Prognoza meteo pare mai blândă ca în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar meteorologii ne avertizează că vortexul va veni asupra României şi vom avea o iarnă aprigă.

Vortextul polar loveşte România. Avertisment fără precedent al meteorologilor: Când vine iarna adevărată

Prognoza meteo pare mai blândă ca în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar meteorologii ne avertizează că vortexul va veni asupra României şi vom avea o iarnă aprigă.

Romica Jurca a explicat pentru România TV de ce avem o iarnă fără troiene. Temperaturile ar trebui să scadă treptat cu 0,5 - 1 grad Celsius la fiecare 100 m altitudine, dar se pare că cele mai scăzute temperaturi se înregistrează la nivelul solului.

S-a ajuns la situaţia bizară în care la altitudine - Bâlea Lac, Vârful Toaca - să fie temperaturi de 4-5 grade, în timp ce în zonele de câmpie este mai frig decât de obicei.

Fenomenul de inversiune termică nu va mai ţine mult şi ne vom confrunta cu o iarnă adevărată, a precizat Jurca.

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 17 - 26 IANUARIE 2020

MUNTENIA

Între 17 si 26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi apropiată de valorile obişnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 1 şi 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 şi -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade, în intervalul
24-26 ianuarie.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte spre finalul intervalului

OLTENIA

În intervalul 17-26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi apropiată de valorile obişnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 2 şi 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 şi -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade, în intervalul
24-26 ianuarie.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi creşte spre sfârşitul intervalului, fiind posibile precipitaţii în general slabe.

BANAT

Media regională a maximelor termice va marca o scădere pe 17-18 ianuarie, iar ulterior, până pe 26 ianuarie, se va menţine apropiată de valorile obişnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (2...4 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -4 şi -2 grade, uşor mai scăzute, spre -6 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
Vor fi posibile precipitaţii în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată de apariţie în intervalul 21-24 ianuarie.

CRIŞANA

Media temperaturilor maxime va marca o scădere treptată astfel încât în perioada 18-26 ianuarie va deveni apropiată de valorile obişnuite (1...3 grade) pentru a doua parte a lunii ianuarie în această regiune. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -4 şi -2 grade, uşor mai scăzute, spre -6 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
În unele zile vor fi posibile precipitaţii în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată după data de 21 ianuarie.

TRANSILVANIA

În intervalul 17-19 ianuarie, media temperaturilor maxime va marca o scădere, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menţine apropiată de valorile obişnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (0...2 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -7 şi -4 grade, uşor mai scăzute, spre -9 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
În unele zile vor fi posibile precipitaţii în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată de apariţie în intervalul 21-24 ianuarie.

MARAMUREŞ

În intervalul 17-19 ianuarie media temperaturilor maxime va marca o scădere, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menţine apropiată de valorile obişnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (0...3 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -6 şi -3
grade, uşor mai scăzute, spre -8 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
Îndeosebi în intervalul 21-24 ianuarie probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată.

MOLDOVA

Media temperaturilor maxime va fi apropiată de normalul aceastei perioade din an. Dupa 18 ianuarie, până pe 26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime se va menţine apropiată de valorile obişnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 1 şi 4 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 şi -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade în intervalul 24-26 ianuarie.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ceva mai ridicată în unele zile, vor fi posibile precipitaţii în general slabe.

DOBROGEA

Media regională a temperaturilor maxime se va menţine apropiată de valorile obişnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 2 şi 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 şi -2 grade, posibil mai scăzută, spre -6 grade în intervalul 24-26 ianuarie.

Trecător vor fi condiţii pentru precipitaţii slabe.

LA MUNTE

Media temperaturilor maxime va marca o scădere, spre -2 grade, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menţine apropiată de valorile obişnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (-4...-2 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -12 şi -8 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă până pe 18 ianuarie, dar începînd cu data de 19 ianuarie, temporar vor fi precipitaţii în general slabe.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info